Glosa: Babiš a jeho koronavirová PR kampaň

Češi jsou na chaotická, nesmyslná a mnohdy bizarní vyjádření vládních představitelů navyklí i za normálního stavu. Ve stavu nouze se nesmyslnost jakoby zdvojnásobila a absurdnost některých opatření překročila meze i té nejdivočejší fantazie. Příkladem budiž otevření psích salonů před kadeřnictvími (pro lidi) s prostým odůvodněním "protože Češi jsou národem pejskařů".
Nejhorší ale je, že ačkoliv je koronavirus vážnou nemocí, Babiš s přispěním Hamáčka, Vojtěcha a dalších politiků si z něj udělal skvělou PR kampaň. Už taky bylo načase, volby se kvapem blíží a čím vyděsit občany, když uprchlíci z řeckých hranic odtáhli zpátky do Turecka?
Zatímco ze začátku tvrdá karanténní opatření dávala smysl, odklad otevření obchodů a restaurací smysl nedává. Kromě toho, že stát likviduje živnostníky a českou ekonomiku, je tu i problém historický. Pro Západ je nemožnost vycestovat, zavřené obchody a nedostupnost některých produktů bezprecedentní, Češi s tím už ale mají zkušenost z minulého režimu. A když vládu vede bývalý estébák, budí to pochyby a u mnohých vyvolává neklidné spaní. Jednoduchost, s níž vláda zavřela hranice, je děsivá. Vyjádření politiků, kteří na jejich otevření nijak nespěchají, ještě víc. Po nátlaku se začalo jednat o možných letních dovolených na Chorvatsku a Slovensku, destinacích, kam Češi jezdí nejčastěji. To je ale náhodička. Zajímavé je i srovnání s Německem a Rakouskem, kde se opatření navzdory mnohem většímu počtu nakažených uvolňují rychleji. Zdaleka nejhorší a nejsmutnější je to, jak si spousta Čechů z oklešťování svobody vůbec nic nedělá.
Je nutno mít na paměti, je žádný diktátor na svůj příchod nikdy neupozorňoval. Ti nejchytřejší si moc uzurpují pomalu a zákon je na ně krátký. Zavření hranic ze dne na den 31 let po revoluci a neochota politiků říct, kdy se zase otevřou, ve mně vyvolává pochyby o tom, kam to naše země směřuje. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky