10 tipů na to, jak se naučit švédsky



Zdravím! V tomhle článku bych vám chtěla předat pár tipů na to, jak a kde se naučit švédsky. Sama jsem se začala učit se začátkem karantény, tedy zhruba v půlce března, a učím se stále. Ze začátku byl můj pokrok velmi znatelný, což bylo hlavně tím, že jsem trávila čas doma a nemohla nikam chodit. V něčem ta karanténa byla užitečná (nejsem ten člověk, co by čas doma neodkázal efektivně využít). Teď už se moje znalost švédštiny zlepšuje pomaloučku, protože pracuju kolem 10-12 hodin denně. Ale během dvou týdnů vyrážím do Švédska studovat a věřím, že to mé švédštině prospěje! Tady je tedy několik tipů na to, jak se švédštinou začít:

1. www.learningswedish.se
Stránka www.learningswedish.se je výborný projekt, kde se naučíte základy švédštiny - je potřeba ovšem umět anglicky. Jedná se o internetový kurz, který je zcela zdarma, stačí se jen zaregistrovat. Můžete si také stáhnout mobilní aplikaci, ta je ale trochu zkrácená. Je zde perfektně vysvětlená gramatika a ke každé látce spousta cvičení.

2. Švédština pro samouky
Učebnice pro samouky ze série LEDA v tomto případě opět nezklamala. Výhodou je určitě to, že je v češtině. Lidi, co se učí švédsky, mi dají za pravdu - česko-švédských učebnic je na trhu zoufalý nedostatek a tak nezbývá než se spoléhat na švédsko-anglické učebnice. Já už jsem z této série měla němčinu pro samouky a s tou jsem také byla spokojená. Rozhodně zde najdete více cvičení i gramatiky než na zmíněné webové stránce www.learningswedish.se, ale ideální je to zkombinovat. Úplně nejlepší je na téhle učebnici celá kapitola věnovaná švédské výslovnosti, která je sakra zákeřná a vy tu kapitolu budete nenávidět i milovat zároveň, protože se k ní budete nesčetněkrát vracet, ale rozhodně vám pomůže.

3. Langsam svenska
Aneb švédština vyslovovaná pomalu. Tohle vám jako začátečníkovi neskutečně pomůže, protože švédština vyslovovaná normálním tempem vás ze začátku vyděsí (ostatně jako cizince učící se česky děsí kulometná čeština). Vyhledejte si na youtube videa s názvem "langsam svenska" anebo si najděte jakékoliv švédské video a zpomalte si ho. Já doporučuji videa Katrin Berndt anebo kanál The Swedish Linguist. K tomuto kanálu patří i stejnojmenný podcast, který je výborný, doporučuji!

4. Švédské noviny & televize & rádio
Švédi to cizincům se učícím se švédsky vážně usnadňují. Vím, že to zní ironicky, když to čtete, ale myslím to vážně. Pětiminutové zprávy v jednoduché švédštině se vám stanou nejlepším pomocníkem. Nejen, že je to výborné na slovíčka, ještě se dozvíte něco nového. Na kanále SVT najdete i různé show, kdyby vás to zajímalo. Já tedy ale víc využívám SverigesRadio, které si opět můžete stáhnout i do mobilu a poslouchat na cestě. Nejradši mám RadioSweden, epizody jsou zhruba desetiminutové, používají se v nich jednoduchá slovíčka a vydávají se od pondělí do pátku. Přepis naleznete na hlavní stránce, takže si můžete zkontrolovat, jestli jste slyšeli správně. Na podobném principu funguje Klartext, akorát tady už jsou těžší slovíčka, redaktoři je ale vyslovují srozumitelně, což plyne z názvu. Podobných stránek je spousta, tady si vybere každý podle své úrovně.

5. Say It In Swedish
Další internetový kurz, kde je základ zdarma a za některé věci navíc si musíte připlatit. Joakim, který za tímto projektem stojí, má i youtube kanál, který také doporučuju. Je vtipný a pobavíte se. Stejně tak stojí za přečtení i jednotlivé kapitoly na webu, určitě se něco přiučíte i v té základní neplacené verzi. V každé kapitole najdete poslech i přepis, přeložená slovíčka, vysvětlenou gramatiku a skvělým bonusem je i častá hovorová švédština, kterou v učebnicích nenajdete, ale ve Švédsku se s ní určitě setkáte. Je opět potřeba umět anglicky.

6. Slovní zásoba
Základní slovíčka z různých oblastí najdete třeba na Lexinu. Aby vám to fungovalo, musíte mít aktualizovaný Adobe Flash Player. A pak mám tip na výborný slovník, teda, musím říct, že lepší slovník jsem snad nikdy neviděla. Je to opět mobilní aplikace Lexin offline, ale je zpracovaná mnohem lépe než ten web. Najde vám úplně jakékoliv slovíčko (z angličtiny), u každého si můžete pustit audio, máte tam uvedené příklady použití, synonyma a taky podoby definitivních a nedefinitivních tvarů.  podstatných jmen. Viděli jste někdy něco lepšího? Prosím vás, jestli něco podobného znáte třeba ve francouzštině, budu vám neskonale vděčná, protože je to životní záchrana a neskutečná úspora času. A když už jsme u té slovní zásoby, tak doporučuji zapisovat si každé slovíčko, na které narazíte, do aplikace zvané Anki. Funguje to na principu Duolinga, akorát to není udělané stylem pro blbce a tempo učení si určíte sami. A taky vám nechodí otravné emaily, protože si to stáhnete do PC. a vytváříte si vlastní "kartičky", jako něco ve stylu pexesa.

7. SE Radio
Ještě další poslechový tip. Když si stáhnete tuhle aplikaci, máte přístup k nejposlouchanějším švédským rádiím, mezi něž se řadí třeba Sveriges Radio P1, je tam toho ale hromada. Tohle už je normální švédština v normálním tempu, ale nebojte se! Taky jsem si myslela, že po třech měsících učení nebudu ničemu rozumět, ale nakonec jsem rozuměla show o zahradkářství, kde paní vysvětlovala, které rostliny jak a kdy zalévat.

8. Interpals, Tandem
Aplikace Interpals je docela profláklá a zejména holky se musí obrnit proti úchylákům a chlapcům, kteří rozhodně jazyk procvičovat nepřišli (leda francouzský, ha, ha). Najde se tu ale i spousta lidí, kteří vám opravdu chtějí pomoct a kteří jsou tam za stejným účelem jako vy, tedy procvičovat cizí jazyk. Na stejném principu funguje mobilní aplikace Tandem, jen je uživatelsky příjemnější a tak často nepadá. Kromě pasivního učení gramatiky a poslechu je potřeba budovat i aktivní slovní zásobu, takže tady se naučíte psát, případně i mluvit, bez procvičování s reálnými lidmi ke zlepšení holt nedojde.

9. Netflix
Joo, prokrastinace, ta je součástí procesu každého učení. Ale na něco jsem přišla! Hele, když si změníte jazyk Netflixu na švédštinu, tak se vám zobrazí seriály, které jsou buď dabované do švédštiny anebo mají švédské titulky. Tohle je ten nejlepší způsob, jak se naučit hovorovou švédštinu (kromě reálného pobytu ve Švédsku), nekecám. Doporučuju třeba britsko-švédský seriál Fallet anebo váš oblíbený sitcom, u kterého si budete poctivě číst titulky a zapisovat slovíčka, i když rozumíte původnímu jazyku. Anebo - a to je podle mě ještě efektivnější - si nechtě běžet švédské titulky a dabing přepněte do jazyka, ve kterém si nejste jistí 100%, to vám pomůže udržovat pozornost. Skvělý sitcom je také Welcome to Sweden, který ale na Netflixu nenajdete.

10. Blogy
Pokud milujete módu, cvičení a recepty (aka 99% všech blogů), asi pro vás bude tenhle bod méně bolestivý než pro mě. Ale jednoho dne jsem se prostě rozhodla vyhledat si nejznámější švédské blogerky a číst si o tom, co mě vůbec nezajímá. Články o podobných tématech jsou ale většinou napsané jednoduchou a hovorovou švédštinou a začátečníkům to pomůže. Některé blogerky píšou dvojjazyčně, což to je taky skvělé, protože si nemusíte překládat slovíčka. Navíc jsou ty články kratičké, což se hodí, když nemáte moc času - ideální je totiž učit se každý den aspoň trošku. Doporučuju: Angelica BlickElsaEmma Sundh a Alexandra Nilsson

Doufám, že vám to aspoň nějak pomohlo :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky