Orientační týden na univerzitě Lund

Jaké je to studovat na univerzitě ve Švédsku? To vám ještě říct nemůžu, protože semestr oficiálně začíná až zítra. Už to je docela zvláštní, protože v Česku jsem byla zvyklá začínat koncem září. Nicméně jsem ve Švédsku už dva týdny a během těch dvou týdnů jsem zažila spoustu věcí, z nichž některé byly bizarní, ale většina mě potěšila. Univerzita v Lund organizuje pro nováčky (oficiálně termín pro prváky je "novisch") orientační týden, během nějž máte šanci seznámit se spoustou lidí, s prostředím, se švédskými tradicemi a který ve skutečnosti trvá týdny dva. Vzhledem k době koronavirové, ve které žijeme, orientační týden neprobíhal jako obvykle. Některé události se konaly online, ale většina se zkrátka přizpůsobila covidu. Ve Švédsku je jediným omezením zákaz akcí nad 50 lidí v uzavřených prostorech, takže párty se konají a hospody jsou otevřené, jen se bedlivě hlídá počet přítomných osob.

Aktivit, kterých se člověk mohl zúčastnit, bylo spoustu. Nejvíc pozitivně hodnotím Midsummer party, což je nejspíš ta nejšvédštější tradice vůbec. Obvykle se slaví v červnu a v podstatě jde o něco jako "obrácené Vánoce", jak nám vysvětlili Švédi. Spousta zpěvu, nakládání sledi, májka a květinové věnce, asi tak by se Midsummer dal charakterizovat. Nás ještě naučili typickou vikingskou hru "kubb" a takzvaný "žabí tanec", kdy lidi jako blázni tančí kolem májky podle pokynů v písničce. Neskutečná zábava a bizár v jednom. Ale my jako Češi opravdu nemáme co říkat, vzhledem k našim velikonočním tradicím. Kromě toho byla možnost zahrát si deskové hry v parku, zúčastnit se společného běhu kolem města nebo zajít do mnoha ze studentských hospod, kde si můžete dát levnější pivo (to znamená pořád tak třikrát dražšá než pivo v Česku - štěstí, že pivo nepiju).

Před příjezdem byla možnost přihlásit se o mentorskou skupinu. Mentoři, většinou studenti o rok starší než vy, se pak o vás po příjezdu starali. My jsme třeba měli zorganizovanou mentorskou challenge, která spočívala v soutěžení proti ostatním mentorským skupinám v plnění úkolů. Oficiální orientační týden je teď u konce, ale mě čeká ještě jeden, a to na fakultě sociálních studií, kde studuju. Ten je na téma Harry Potter, takže jsem nadšená.

Komentáře

Oblíbené příspěvky